Curtmetratge Col·legi Sa…

Curtmetratge Col·legi Sagrada Familia de Tortosa: “El meu camí”

Video :  by Alex Panisello
 in
 on 26 febrero, 2016
 with 0 Comment

Enguany hem arrancat el 2016 realitzant un curtmetratge per al Col·legi Sagrada Família de Tortosa. El curt “El meu camí” vol ser una carta de presentació del centre i els seus projectes escolars. El fil conductor és una parella de nens que comencen el seu camí a Educació Infantil i l’acaben a Segon de Batxillerat. Durant aquest camí anem veient els projectes que es porten a terme en les diferents etapes escolars i que incideixen molt especialment en l’aprenentatge de l’anglès i altres idiomes.

La peculiaritat més important d’aquest treball és que tant els actors com els tècnics són alumnes del centre. La dificultat era màxima perquè per a tots ells era la primera vegada que participaven en un rodatge, però la bona predisposició que han mostrat davant d’aquest repte ha permès complir els objectius sense cap contratemps. A més, l’experiència crec que ha estat molt enriquidora per als alumnes, perquè han treballat en equip, amb seriositat, ocupant-se cadascú de la seva tasca i sabent que si un no estava prou atent, podia tirar per terra la feina dels altres. Alguns d’ells fins i tot han descobert un món a què els agradaria dedicar-se en el futur … Qui sap si algú ho acabarà fent!

Com que ha estat una feina tan atípica vull compartir el procés de treball que hem seguit. Tot va començar amb l’escriptura del guió per part de professors de la casa durant les vacances de Nadal, ells van idear la història i van escriure l’acció i els diàlegs. A principis de gener van entregar-me aquest primer esborrany de guió i posteriorment vaig tenir una reunió amb ells i la direcció del centre per a debatre algunes qüestions d’aquest esborrany i així tancar definitivament el guió literari. A partir d’aquest document vaig elaborar el guió tècnic, a partir del qual vam traçar el pla de treball, definint les jornades de rodatge i les escenes distribuïdes dins d’un horari concret. Els mateixos professors que van idear la història van ser els encarregats de coordinar aquest pla de gravació amb la programació escolar, una tasca complicada i molt important, perquè disposàvem de 2 matins per a rodar totes les escenes de ficció i s’havia de coordinar a un gran nombre d’alumnes i professors.

Primer esborrany de guió (esquerra) i guió tècnic definitiu.

Amb tot planificat, va arribar la primera setmana de febrer. Aquella era la setmana decisiva, on hi havia tot el gruix de la feina. Dimecres i divendres eren els dies elegits per rodar tota la ficció, dijous per al dron i diumenge la festa patronal. Només mancava un detall per poder començar: els alumnes que es van presentar voluntaris per a fer de tècnics havien d’aprendre cadascú la seva tasca. El dia clau va ser el dilluns. Aquell matí ens vam conèixer mentre descarregàvem tot el material d’il·luminació, so, accessoris de càmera … Moltes eines que ells veien i tocaven per primer cop. Vam portar-ho tot a una sala que faria la funció de plató on practicar i aprendre el que és imprescindible per tirar avant un rodatge. Disposàvem d’unes 2-3 hores, així que vam anar per feina ràpidament. El més important era convèncer als alumnes que no estaven allí només per a saltar-se classes i divertir-se, estaven per a fer un treball seriós en equip, ser molt responsables cadascú amb la seva tasca i aprendre quelcom nou, molt engrescador, que els aportaria una gran satisfacció personal si eren capaços de complir el seu rol. I vaja si es van aplicar! Després de la xerrada inicial vam repartir responsabilitats segons les habilitats de cadascú … 3 elèctrics, 2 tècnics de so, 2 auxiliars de càmera, 1 maquilladora, 1 making off … Un total de 9 alumnes conformaven l’equip. Vam simular el rodatge d’una escena interior i una altra exterior perquè els nois/es aprenguessin les seves tasques i agafessin la dinàmica de treball.

Dimecres, primera jornada de rodatge, vam planificar totes les escenes d’acció on no hi havia diàlegs. Vam enregistrar totes les activitats que implicaven a un major nombre d’alumnes, deixant de banda els plans amb text, el que ens va permetre complir amb els horaris previstos, com no acostuma a passar mai en un rodatge. A més, el fet de no tenir diàlegs facilitava l’adaptació dels nois a aquesta activitat tan desconeguda per a ells. La dificultat era aconseguir arribar a cada localització a l’hora exacta i trobar-nos allí a tothom preparat per a resoldre els plans amb poques preses. Tot va anar sobre rodes i vam acabar a l’hora prevista, sabedors de què ho havíem fet molt bé.

Dijous va ser un matí divertit per als nens, ja que vam gravar les imatges aèries amb el dron i tots els cursos van gaudir d’una hora d’esbarjo. Vam fer que els nens ocupessin tots els patis i espais exteriors per a donar-li més vida a les imatges. El company Pau, d’Enfoc fotografia, va ser l’encarregat de pilotar el dron.

Amb la confiança que ens va donar l’èxit de dimecres, vam afrontar divendres la jornada clau, la de més dificultat. Teníem poques hores per a rodar totes les escenes amb text i quan hi ha text s’ha de fer moltes preses de cada pla, perquè ni tan sols els actors professionals ho fan bé a la primera, així que vam començar més aviat. A les 8 del matí ja estàvem a la sala Tarancón rodant l’escena més concorreguda del dia, un exalumne fent una xerrada a tota una classe de batxillerat. Va anar bé i vaig sortir d’allí amb plena confiança en el meu equip, perquè havíem superat l’escena més complexa. A partir d’allí tindríem sempre escenes amb només 2 alumnes xerrant entre ells. Quan a un pla necessitàvem algun extra, per a donar més realisme, posàvem als mateixos tècnics en alguna posició que no se’ls pogués reconèixer. He de dir que els actors ho van fer molt millor del que jo esperava, portaven el text molt ben après. Abans de començar la jornada jo estava convençut que era impossible rodar tants plans en un matí i per sort em vaig equivocar. Vam acabar a les 15 h, amb només mitja hora de retard! Segur que amb més temps hauríem pogut millorar alguns plans tècnicament, però el llistó que jo m’havia posat estava superat amb solvència.

En resum, molt satisfet amb aquesta experiència, no només pel resultat final, si no també pel bon ambient que es va crear entre nosaltres i l’excel·lent predisposició de tota la gent que va participar en aquest projecte.

IMG_0659

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *